2010. február 26., péntek

Ha nem akar rajzolni a gyerkőc...

A tavaszi virágos kép bejegyzésemhez Dortje írt megjegyzést, melyben azon szomorkodik, hogy 2 év körüli kisfia nem nagyon akar leülni rajzolni. Nyilván vannak olyan gyerekek, akik annyira nem szeretnek rajzolni, egyáltalán annyi ideig a fenekükön ülni, míg a mű elkészül, de azért arra gondoltam, gyűjthetnénk ide néhány ötletet, amivel a hasonló cipőben járó szülőknek segíthetnénk!

Nekem ilyen gondom nem volt, de szerintem sokat segíthet, ha a gyerek látja, hogy szülei sokat rajzolgatnak. Nálunk azt mindkét fiú szerette, és szereti is, hogyha leterítünk magunk elé egy nagy papírt, és elkezdek egy mesét mondani, közben pedig lerajzolom a szereplőket, a helyszíneket. Ha mese közben nem is, de utána szívesen ceruzát ragadnak.
Hasznos lehet talán különböző eszközöket kipróbálni (filctoll, golyóstoll, zsírkréta, ceruza). Az én fiaim például mindketten imádnak kék golyóstollal rajzolni.
Még egy ötlet: együtt elmenni egy papírboltba, és kiválasztani egy szép rajzfüzetet, tollat, ceruzakészletet...

Ti mivel csináltok / csináltatok /csinálnátok kedvet gyermeketeknek a rajzoláshoz? Várom ötleteiteket!



Máté rajza 4 év 2 hónaposan



Dani rajza 2,5 évesen

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes kérdés..Fura nálunk Fanni határozottan szeret rajzolni egészen korántól és azt tudom mondani én is, hogy sokat kell előtte, nekik rajzolni.. A Kicsi fiammal meg ma volt az első olyan nap amikor szándékosan papírt tettem elé és a kezébe adtam egy zsírkrétát, illetve odakészítettem egy ceruzát is... ugyan vele könnyű helyzetben vagyunk, mert Fanni folyamatosan rajzol előtte és hát nem idegen számára , hogy az az izé bigyula amit meg lehet szerezni és huzigatni vele, akkor anya vetődik ide ne oda ne rajzolj kisfiam..én elszaladok:D:D:D... szóval firkálgatunk.... A kréta jobban tetszett neki.Patrik 16 hónapos.Szerintem ha így visszagondolok Fannival úgy kezdtük, hogy beraktam az etetőszékbe (ennek van egy tálcája.) vastagabb papír elé és pici tégelyekbe különbőző színű tempera hígítva pici vízzel..azt hagytam, hogy az ujjával maszáljon a papírra.Persze még a füle is festékes volt, de élveztük..Meg amit nagyon szeretett kicsinek az a mágneses tábla...amire csak húzogat vonalakat és utána le lehet törölni...azt is érdemes kipróbálni szerintem..Patrik is szereti..könnyű is rjzolni nekik vele, látványos a vonal nagyobb erőfeszítés nélkül...

    VálaszTörlés
  2. Jah meg szerintem ami nagyon nagyon fontos amellett, hogy tényleg odaülünk vele rajzolgatni, hogy lelkesíteni kell, szerintem nekik nagyon fontos a sikerélmény...meg megkérdezni, hogy mit rajzolt hogy elmesélhesse.Picit később én is szívesen mutatok rajzot a lányomtól, illetve a kisfiam mai firkálmányát is megmutatom ha valakit érdekel:D:D:D.Részemről agyon körbe ugrándoztam, hogy milyen ügyes, minden mosolyért cserébe húzott egy újabb kis vacakot a papírra majd megnézett mosolygok-e, figyelem-e:D.Én meg lelkesen ugrándoztam neki:D..

    VálaszTörlés
  3. Nekem 3 éves a Lányom. Neki Dora a felfedező az istennő :) (nem tudom, fiúknak mennyire jön be...)
    Biztos ismeritek a mesét: minden epizódban 3 helyszínt érintve jutnak el a feladat megoldásához. Én ezeket a helyeket szoktam lerajzolni, hozzá a feladatot is. Van egy erre rendszeresített füzetünk. Sima grafittal rajzolok, így ha kedve van, kiszínezheti (amúgy sajnos nem rajzolok szépen).

    Viszont szeretném a véleményeteket olvasni azzal kapcsolatban: azt olvasom mindenhol, hogy nem szabad előre rajzolt kiszínezőt adni a gyereknek, és kérésére rajzolni egy akármit, mert a fantáziája csorbul azáltal, hogy kénytelen úgy látni pl. egy kutyát, ahogy én rajzolom neki, hiába más lenne az ő elképzelése.
    viszont, ha azt mondom neki, hogy én nem tudok kutyát rajzolni, mutassa meg hogyan kell, akkor inkább ő sem rajzol, aminek durcaság (hiszti) lesz a vége.

    Nálatok ez hogyan megy?

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom ez egy érdekes dolog..Fanni kéri, hogy rajzoljak..szoktam neki..viszont ha ő rajzol teljesen másképpen rajzolja meg attól függetlenül én mit mutatok neki.Pl. nálunk rendszeres kérés a ló..Nah most ezt én úgy szoktam megoldani, hogy nem rajzolok neki patát, sörényt, farkat, szemet fület, szájat orrot, nyerget, hanem csak a fej formáját és a test formáját, ami a gyerek számára nehéz lehet..Ő fejezi be ahogy neki tetszik...Illetve azt hogy átvegye az én stílusomat úgy kerülöm meg, hogy nincs két egyforma cica, nyúl, kutya...mindig változtatom és több féle képpen rajzolom le mikor milyen kedvem van..Érdekes mert úgy vettem észre nem másolja le ezeket...sőt számomra döbbenetes lett az egyik medve rajza...fogalmam sincs azt a figurát hogyan gondolta ki, vagy szedte elő..számomra szenzációs az a rajz...

    VálaszTörlés
  5. Megmutizom nektek a medvét, ha valakit érdekel:DA lányom most márc.15-én lesz 4 éves:D..Nemsokára felteszek több rajzot is..
    http://makviraga.blogspot.com/2010/02/fani-szenzacios-medvejed.html

    VálaszTörlés
  6. Mák! Igen, a dícsérgetés is nagyon fontos. Ahogy írtad: "minden mosolyért cserébe húzott egy újabb kis vacakot a papírra majd megnézett mosolygok-e" :))) Ki lehet rakni a rajzait a falra, vagy egy zsinórt kifeszítünk, és kicsi csipeszekkel feltűzzük a rajzokat. Így könnyen lehet váltogatni a kiállítás darabjait!
    Aranyos a medve-rajz!

    VálaszTörlés
  7. Krisztina! Engem sokszor megkérnek a gyerekek, hogy rajzoljak ezt vagy azt. Máté kimondottan szeret másolni! Nem csak rólam, hanem mesekönyvből is szívesen nézi, hogy mi, hogyan van lerajzolva. Ez tényleg gond lenne?? A nagy művészek is rengeteget másolták elődeik festményeit. Így tanultak. Attól még kialakult a saját, egyedi forma- és színviláguk, stílusuk. Én nem tudnám elképzelni, hogy ne rajzoljak nekik. Azt persze soha nem mondanám, hogy "azt nem úgy kell rajzolni, hanem így!".

    VálaszTörlés
  8. Eszter mi a hűtőre szoktuk felhűtőmágnesezni a műveket...aztán mikor már nincs hely és újabb születik akkor leszedjük átrakjuk...

    VálaszTörlés
  9. Nálunk az előrerajzolás és a színezők is nagyon sokat segítettek a fiamnál, aki nem nagyon akart rajzolni. A lányom és ő közte 1 év van, ő húzta magával. Egy fél évig Boldizsárnak szinte csak elefántot rajzoltam, ő meg kifestette.
    Most 4,5 és 5,5 évesek. Anna gyönyörűen, nagy fantáziával rajzol, bármilyen eszközzel. Boldizsár inkább színez még mindig, most kezdett el figurákat rajzolni önállóan. A foglalkozásokon látom, óriási különbségek vannak a gyerekek között, de ezt nem gondnak kell felfogni, verset mondani sem fog mindenki.
    Nálunk az bevált, hogy mindig hozzáférhetőek a rajz és festőeszközök és bizony ha ők kezdeményeznek megyek velük, nem szabad elvenni a kedvüket. Fontos, hogy örömként éljék meg a tevékenységet és ne kipipálható feladatnak.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a külön bejegyzést a kérdésemre, no meg a sok hozzászólást is! :)

    Közben azért egy igen jó barátunk megnyugtatott, hogy ha már firkál, az jó. Meg végülis még csak 2 és fél éves, lehet, hogy most valami más korszakát éli, és nem érdekli annyira. Biztos ez is olyan, mint amikor valakinek mozgásos időszaka van, akkor megtanul járni, majd ezzel leál, és jöna beszéd. Mintha a gyerekek egyszerre egy dologra koncentrálnának...

    2 évesen a "csúcs" alkotása a pöttyös labda volt: egy kör szerűt rajzolt, és teli pötyögtette. És festett már kutyát, kakit és pisit, jó fiúhoz méltóan. :) Ezek persze kint vannak azóta is a szobájában a falon. Amikor 2 éves volt - nyáron - sokat krétázott is a földre, és olyan alkotások születtek, mint apa ágya, anya, autó :) Csak a télen valahogy leálltunk ezzel, és ezért ijedtem meg. Kapott Karácsonyra mágneses varázstáblát, amit használt is, de már nem, eltűnt a kezdeti lelkesedés; és egy nagy krétás táblát is kapott, a krétás idők miatt, hátha itthon is. Kiválasztott egy zöld rongyot a DM-ben, amivel törölni lehetett a firkákat. De most már nem rajzol rá, így csak a port töröljük róla :(

    De most, hogy jött a tavasz, és kiszabadult a sok gyerek a játszótérre, megint előkerült az aszfalkréta. És én is jobb kedvre derültem, mert a sok gyerek megint meghozta a kedvét, és firkál a betonra. És remélem, hogy a firkákból 4-5 éves korára mi is ilyen szép alkotásokról tudunk majd beszámolni!

    VálaszTörlés
  11. Nem értek teljesen egyet veletek. Három gyermekem van, ebből az első és a harmadik fiú, 6 és 2 évesek nagyon szeretnek rajzolni, állandóan rajzolnak, szívesen, ügyesen, fantáziadúsan, szóval nagyon jól. A 4 éves kislány viszont egyáltalán nem, nem lehet rávenni az "ábrázolásra"-szívesen színez, fűz gyöngyöt, vagy vág ki "kivágós papírlányokra" ruhát rengeteget, de nem rajzol! És hiába lát mintát nem teszi. Nem gondolom ezért hogy a problémára az a válasz, hogy nem lát mintát, nem ül ott a szülő, stb., és érdekes az én gyerekeim szeretnek rajzolni, nálunk nincs ilyen probléma...-érintve érzem magam, a lakásban napi szintű a rajzolás, ő mégsem szereti, százszor inkább nagymozgásban fejezi ki magát, tánc tánc és tánc. Most próbálkozom mindennap, épp most-mivel itt választ nem találtam-azt találtam ki, hogy rajzolok valamit, amihez ő hozzárajzol, belerajzol, kiegészít, mert az enyém majd rendesen hiányos lesz, pl. egy fa gyümölcsök nélkül, egy kislány haj nélkül ilyesmi, ha bejött majd beszámolok. -máskülönben szerintem ez 2 évesnél még egészen biztos hogy nem probléma.

    VálaszTörlés