2010. április 25., vasárnap

Izlandi vulkánkitörés

Meséltünk a gyerekeknek az izlandi vulkánkitörésről. Nagyon érdekelte őket. Már régóta szemezek egy az angol nyelvű blogokon nagyon népszerű játékkal, így most az aktualitás miatt végre mi is kipróbáltuk: vulkánt készítettünk, mely aztán ki is tört!

Egy kistányér közepére tegyünk egy műanyag poharat, borítsuk be alufóliával, hogy vulkán formája legyen (a pohár a kráter)! A gyerekek nyújtsanak ki gyurmát, azzal terítsük be a vulkánunkat, és óvatosan nyomkodjunk bele kavicsokat, játék fákat! Tegyünk 3 evőkanál szódabikarbónát a kráterbe és egy másik pohárban keverjünk össze kb 2 dl ecetet piros festékkel! (mi temperát használtunk, de lehet ételfesték is, vagy ha maradt piros tojásfestékünk, azt is beleönthetjük) tegyük a vulkánunkat egy nagy tálba vagy tepsibe a kifolyó láva miatt! És végre kitörhet a vulkán: öntsük a piros ecetet a kráterbe!
Készüljünk, hogy nem ám egyszer, nem is kétszer akarják majd a gyerekek megnézni a vulkánkitörést! Mi két csomag szodabikarbónát és majd' egy üveg ecetet használtunk el.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó, a fiam odalesz érte. Már csak egy kis pontosítást szeretnék, hogy tuti legyen. A pohár szájával felfelé áll gondolom, mivel bele kell majd tenni a "lávát", ha kész kívülről. Az alufóliás részt nem értem teljesen. Azt hová kell tenni? A pohár szája teljesen nyitva marad, vagy oda is kell alufólia és csak egy kis nyílást hagyunk rajta? Ez a rész nem teljesen világos nekem.
    köszi
    Dóri

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dóri! Itt van egy lépésről-lépésre, fényképes útmutató: http://www.create-kids-crafts.com/playdough-volcano.html Ha valami még így sem tiszta, kérdezz nyugodtan!

    VálaszTörlés