2009. szeptember 11., péntek

Könyvajánló - Imbusz mester autót épít

Miután nem csak játszani, hanem olvasni is sokat szoktunk, arra gondoltam, hogy írok a kedvenc mesekönyveinkről is.
Új mesekönyvet választani nem könnyű dolog. Először is olyan nagy a választék, hogy az ember nem bírja átlátni, és vannak közöttük lélegzetelállítóan gyönyörű, és meglehetősen vacak könyvek is. Másodszor, ha elmegyek a gyerekekkel egy könyvesboltba, általában Máté kéri, hogy olvassak el neki néhány mesét, és én olvasás közben rohangálok Danika után, hogy visszapakoljam a polcra a könyveket, amiket levett megnézni. Hát így nem igazán tudok a választékra koncentrálni. Így marad a net és mások véleménye.
Először mindig az illusztrációkat nézem meg. Ha ez nem tetszik, általában már bele sem olvasok, annyira zavarnak a csiricsáré, minden kedvességet nélkülöző képek. Így már azért szűkül a megvásárolható könyvek listája. Jó forrás a könyvtár. (Akinek elérhető közelségben van a Központi Szabó Ervin Könyvtár Gyerekkönyvtára, annak nagyon ajánlom!) Itt kicsit kényelmesebben lehet még gyerekekkel is böngészni, és ha melléfognánk, akkor sem kell a fejünket a falba verni, hogy ezért miért adtunk ki ennyi pénzt. Legközelebb becserélhetjük valami jobbra. És ha valamelyik könyvbe annyira beleszeretünk, hogy nem tudunk tovább nélküle élni, még mindig elmehetünk a könyvesboltba és megvásárolhatjuk.
Ha van kedvetek, írjátok meg ti is a kedvenc mesekönyveitek címét. Szeretnék minél több jó mesét megismerni, és a gyerkőceimmel megismertetni!

Az első legyen akkor egy nagyon kedves, kisfiúknak való könyv: May Szilvia: Imbusz mester autót épít Illusztráció: Pikler Éva



A mese egy autószerelőről, Imbusz mesterről szól, aki a világon minden autót meg tud javítani. Egy napon egy nagyon rozoga autót visznek a műhelybe, gazdája nem is akarja megjavíttatni, csak otthagyni a roncsot. Az autóból előkerül Pudlimász, a háromlábú kutya, akit Imbusz mester megsajnál, ezért felfogadja segédjének és épít neki egy autót, hogy könnyebben el tudjon menekülni az őt üldöző kutyák elől.
Nagyon kedves rajzok, könnyen érthető szöveg. Az lehet, hogy izgágább gyerekeknek kicsit hosszú egyszerre.
3 év felettieknek.

6 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencünk Marék Veronika Kippkopp sorozata. Már az akkor másfél éves kisfiam is tátott szájjal bámulta-hallgatta és újra és újra mesélni kellett! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Pont ezt akartam írni, bár nálunk még beszerzésre vár(nak), de sok jót hallottam róla, meg Marék Veronika könyveiről úgy általában. Nálunk menő a kajla Fülök kalandjai Keszely ferenctől, és a Moha és Páfrány is (ez a kettő még az én gyerekkoromból), és az újabbak körül: Boróka világot lát, Zelk Zoltán - A három nyúl...

    VálaszTörlés
  3. Berg Judit: Maszat játszik (Pagony kiadó )
    két kis mese van benne, nagyon bájos illusztrációval ( rajz: Agócs Írisz - imádom a karaktereit )
    Ez kisebbeknek is való, de az én 3,5 éves kisfiam imádja. Berg Judit oldalán ( www. bergjudit.hu ) a karakterek megtekinthetők.

    VálaszTörlés
  4. Há jó könyveket akarsz, kövesd a Csodaceruza honlapját (http://www.csodaceruza.com/), és a Gyermekirodalom blogot (http://gyerekirodalom.blogspot.com/).
    Ajánlom még, hogy iratkozz fel a Pagony hírlevelére.
    Ha van kedved, nézz be az én blogomra is:
    www.melissaofficinalis.blogspot.com

    Jó olvasást!

    Melissa

    VálaszTörlés